Mönsterdjup på däck

Alla bildäck har ett däckmönster som skapar friktion mot underlaget. Ett bra greppmönster är mycket viktigt för att du ska få så korta bromssträckor som möjligt och för att bilen ska ge dig ett bra gensvar vid manövrering. Greppmönstret slits dock ner med tiden, det är därför du måste byta däck med jämna mellanrum. För att veta när det är dags att skaffa nya däck mäter man mönsterdjupet på däcken, alltså hur mycket av mönstret som finns kvar. Det är inte tillåtet att köra med däck som inte har tillräckligt mönsterdjup. De är helt enkelt inte tillräckligt säkra för dig eller dina medtrafikanter.

 

Hur ofta ska man mäta mönsterdjup på däck?

Hur ofta behöver man då kontrollera mönsterdjup på däck? Det beror såklar på hur gamla däcken är. Har du haft dem i fem år eller mer, eller om du vet att däcken börjat slitas bör de ses över noga i samband med att du mäter lufttrycket eller gör någon annan översyn. En gång i månaden kan vara ett bra riktmärke för hur ofta man bör kontrollera mönsterdjup på äldre däck.

 

Så stort mönsterdjup måste du ha

Sommardäck måste ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm i däckets huvudmönster. Det är minimikrav för att det överhuvudtaget ska vara lagligt att köra med däcken. Är det mindre än 3 mm kan man anta att däckens prestanda påverkas negativt i ganska hög grad. Framförallt om det är blött på vägen.

 

Vinterdäck ska ha ett mönsterdjup på minst 3 eller 5 millimeter, beroende på vad det är för typ av däck och fordon. Mönsterdjupet på ett däck till en personbil eller en lätt lastbil ska vara minst 3 mm. Om ett fordon väger mer än 3,5 ton är 5 mm det mönsterdjup på däck som gäller. Även här gäller att däckens prestanda börjar försämras långt innan de är för nedslitna för att du överhuvudtaget ska få köra med dem.

 

Hur stor skillnad är det på nya och slitna däck?

Ju större mönsterdjup däcken har, desto mer kontaktyta får de mot vägen. Det är en enorm skillnad på 8–10 mm mönsterdjup på ett par nya däck och 1,6 mm som alltså är miniminivån för sommardäck. Det påverkar inte minst hur långa bromssträckor du får.

 

Så mäter du mönsterdjupet

Att mäta mönsterdjupet på egen hand är inte så svårt om du skaffar dig en mätsticka och för in den i en av skårorna på däcket. Sedan är det bara att läsa av. Du kan även mäta mönsterdjup på däck med hjälp av en vanlig linjal, en tumstock eller till och med en femkrona. Vissa däcktillverkare förser däcken med en inbyggd slitagevarnare som tydligt visar när det är dags för ett däckskifte. Vi på Däckskiftarna kan också hjälpa dig med detta och ta en titt på däckens skick i övrigt om du är osäker på om det är dags att byta däck.

 

Mönsterdjupet säger inte allt om hur slitna däcken är

Att mäta mönsterdjup på däck ger dig en mycket god fingervisning om i vilket skick däcken är men det finns även andra former av slitage som kan leda till att du behöver skifta däck även om mönsterdjupet är okej. Om det är dubbade däck du kontrollerar gäller det att inte alltför många dubbar saknas eller har slitits ner. Det får inte skilja mer än 25 % i fråga om antalet dubb mellan två av bilens däck. Om dubbarna sitter löst ger det inte heller samma grepp som när däcken är nya.

 

Däck som inte förvarats på däckhotell utan under dåliga förhållanden kan också åldras i förtid och behöva bytas ut på grund av att gummits egenskaper försämrats. Vi på Däckskiftarna erbjuder däckhotell om du är intresserad av praktisk förvaring av däck under optimala förhållanden.

 

När är det extra viktigt att mäta mönsterdjup på däck?

Det finns några tillfällen då vi tycker att du absolut ska mäta mönsterdjupet på dina däck.

 

  • Mät mönsterdjupet i samband med att du säljer en bil – köparen kan komma att fråga om det.

  • Låt oss på Däckskiftarna kontrollera mönsterdjupet i samband med att vi skiftar däck på din bil.

  • Mät mönsterdjupet ofta på däck som du vet med dig är slitna.

  • Mät alltid mönsterdjupet på begagnade däck som du funderar på att köpa, eller om du köper en begagnad bil.

 

Kontakta oss om du har frågor om mönsterdjup på däck

Hör av dig till oss på Däckskiftarna om du vill ha ett expertutlåtande om dina befintliga däck innan du tar beslut om att köpa nya. Det går också bra att besöka en av våra servicestationer!