Datum för byte till sommardäck

Vad ska man välja för datum för byte till sommardäck? Den frågan har du säkert ställt dig som bilförare. Det är lätt att bli lite för optimistisk och byta till sommardäcken efter att man upplevt några härliga vårtecken. 

 

Mellan 1 december och den 31 mars måste du använda vinterdäck ifall det är vinterväglag. Vi rekommenderar inte att du byter till sommardäck tidigare än så även om det är tillåtet så länge det inte är snö eller is på vägen. Att byta för tidigt innebär att du riskerar att köra på sommardäck fast det kanske är is på vägen, det är livsfarligt för både dig och dina medtrafikanter. Dessutom bryter du mot svensk lag om du inte har godkända vinterdäck när väglaget kräver det.

 

Byt till sommardäck när våren kommit för att stanna

Vad som är ett bra datum för byte till sommardäck beror såklart mycket på var i Sverige du bor. Sverige är som bekant avlångt och sträcker sig genom flera klimatzoner från norr till söder. Ett riktmärke är att du kan byta till sommardäck tidigare ju längre söderut du bor. Vad som är ett bra datum för byte till sommardäck måste du dock själv ta beslut om varje år utifrån de förutsättningar som gäller just då. Även om det ser fint ut kan våren få ett bakslag och plötsligt är det snö och is igen på vägarna. Har du redan bytt till sommardäck måste du göra ett extra däckskifte eller låta bilen stå tills det blivit sommarväglag igen.

 

Det bästa är att alltid välja ett datum för byte till sommardäck som innebär att risken för ett negativt väderomslag är så liten som möjligt. Särskilt du som kör med odubbade vinterdäck kan ha på dem någon vecka extra. Var dock medveten om att vinterdäck inte presterar optimalt när det börjar bli varmare ute. Gummiblandningen som däcken består av är helt enkelt anpassad för att du ska få bra köregenskaper när det är lite kallare ute. Sommardäck har inte bara lägre rullmotstånd de är också säkrare att köra med än vinterdäck när det är vår.

 

Det finns alltså inget enkelt svar på vad man ska välja för datum för byte till sommardäck utan det är upp till ditt eget omdöme. Du måste helt enkelt avgöra när det inte längre är risk för att det ska bli vinterväglag och byta däck då. Ska du ut på en längre resa precis i skiftet mellan vinter och vår är det extra viktigt att du tar del av prognoser och tar ett väl övervägt beslut om du ska byta däck eller vänta tills efter resan.

 

Olika regler gäller beroende på om du har dubbdäck eller friktionsdäck

Om du har dubbdäck får du bara köra med dem fram till 15 april. År 2020 var ett undantag och gränsen flyttades fram på grund av Covid-19 pandemin. Ett vanligt år är det alltså 15 april som gäller som senaste datum för byte till sommardäck om du kör med dubbdäck under vintern. Är det vinterväglag efter 15 april får du fortfarande köra med dina dubbdäck men så fort vägen är fri från snö och is riskerad du att bli stoppad och bötfälld om du låtit dubbdäcken sitta kvar och vi passerat 15 april.

 

Anledningen till att olika regler gäller beroende på vad du har för däck är att dubbar sliter mer på vägbanan. I städer kan partikeltätheten i luften nå nivåer som är skadliga och därför är det alltid förbjudet att köra på till exempel Hornsgatan i Stockholm med dubbdäck. Så länge du håller dig inom dessa regler kan du välja ett datum för byte till sommardäck som passar dig.

 

Hör av dig till oss på Däckskiftarna så hjälper vi dig att byta till sommardäck när du har tid. Har du så kallade året-runt-däck behöver du inte byta utan fördelen med sådana däck är att du kan köra med dem hela året.

 

Vad betyder vinterväglag?

Vad som menas med vinterväglag är ganska tydligt definerat, som väl är. Om delar av vägen du färdas längs är täckt av snö, is, snömodd eller frost anses det vara vinterväglag och du är då skyldig att ha vinterdäck oavsett vad det är för datum. Blir du stoppad av polisen så är det inte du utan polisen som har tolkningsföreträde och du kan bli bötfäld för att du valt ett för tidigt datum för byte till sommardäck även om du personligen anser att det inte är vinterväglag.

 

Vad händer om man kör med sommardäck på vinterväglag eller dubbdäck när det är förbjudet?

Om polisen ertappar dig med sommardäck fast det är snö eller is på vägen eller om du har dubbdäck när det inte är tillåtet riskerar du böter på upp till 1 000 kronor. Polisen kan också välja att utfärda en varning om det inte är uppenbart att du begått ett fel.

 

Boka tid för däckskifte hos Däckskiftarna

Att bara byta till sommardäck räcker inte, däcken måste ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm för att du ska få köra med dem. Observera att däcken förlorar många av sina goda egenskaper långt innan du enligt lag är skyldig att byta dem.

 

Välkommen till en våra servicestationer när det är dags att byta till sommardäck eller om du behöver köpa en ny uppsättning däck till din bil. Om du har dina däck på ett av våra däckhotell hör vi av oss så att vi kan komma överens om ett bra datum för byte till sommardäck.