Vinterdäck

Välj bland stort utbud av prisvärda vinterdäck. Välj smidig leverans inkl montering till 78 däckstationer eller hemleverans 99 kr/däck.
1 Produkter

Vinterdäck

Det finns två huvudtyper av vinterdäck, dubbdäck och friktionsdäck. Dubbdäck är, tack vare dubbarna, säkrast när det är is eller snö på vägen. Friktionsdäck har egenskaper som gör dem väl lämpade när du kör på torr asfalt. De saknar dubbar men har ett kraftigare greppmönster än sommardäck. Oavsett däcktyp så är alla vinterdäck gjorda i en gummiblandning som är anpassad för att däcken ska prestera så bra som möjligt vid låga temperaturer. Kraven på vinterdäck för nordiskt väglag är ganska hårda eftersom temperaturskillnaderna kan vara stora. 

I Sverige är det lag på att du ska ha däck anpassade för väglaget. Det handlar inte bara om att du ska ha rätt typ av däck utan också om att har du bytt dem innan de förlorat sitt väggrepp på grund av slitage. Om dina befintliga vinterdäck har ett mönsterdjup som understiger 3,5 mm och ditt fordon väger mindre än 3 500 kilo är det hög tid att byta till nya vinterdäck. Ett sätt att förlänga däckens livslängd är att förvara dem på ett våra däckhotell, där förhållandena är optimala. 

Hos oss hittar du ett stort utbud av vinterdäck med och utan dubbar till konkurrenskraftiga priser och vi hjälper gärna till med själva däckbytet. Att köra för länge på slitna vinterdäck är en säkerhetsrisk och du bör vara noga med att kontrollera mönsterdjupet och att det inte saknas dubbar innan du byter till vinterdäck.

Köp billiga vinterdäck hos Däckskiftarna

Vi kan erbjuda ett mycket stort utbud av vinterdäck i flera prisklasser. Hör gärna av dig till oss om du är osäker på vilka vinterdäck som bäst motsvarar dina förväntningar. Olika vinterdäck kan dock vara bra på olika saker och olika lämpliga utifrån vad du har för körvanor. Det är också bra att väga in vad vinterdäcken kommer att kosta att äga. Inköpspriset är naturligtvis en viktig del men även däckens livslängd och hur de påverkar dina bränslekostnader är viktiga faktorer.

Vilka vinterdäck passar till min bil?

Via vår söktjänst kan du enkelt få information om vilka vinterdäck vi har inne som passar just din bil om du anger registreringsnumret. Att välja vinterdäck utan att använda den tjänsten kan vara krångligt eftersom du behöver hålla reda på vilket belastningsindex samt hastighetsindex du ska ha. Vår sökfunktion ger dig även möjlighet att välja vinterdäck med särskilda egenskaper och i ett visst prisspann. Enklare än så här kan det knappast bli att välja vinterdäck!

Säkerhet är alltid prio när det gäller vinterdäck

Anledningen till att du behöver särskilda vinterdäck är att det är farligt att köra utan dem. Även sommardäck behöver naturligtvis vara säkra men när det gäller den däckkategorin är det enklare för tillverkarna att uppnå en tillfredsställande nivå och de kan satsa mer resurser på att optimera däckens övriga egenskaper. Särskilt när det gäller dubbdäck är det grepp och bromsförmåga under svåra förhållanden som är de utmärkande egenskaperna. Vinterdäck av friktionstyp är inte riktigt lika pålitliga om du till exempel kör på ren blankis. Därmed inte sagt att de är mindre säkrare överlag än vinterdäck med dubbar. Så länge vägarna inte är hala har friktionsdäck egenskaper som gör dem till ett säkrare val än dubbdäck.

Kvalitén på dina vinterdäck har en avgörande betydelse för bilens köregenskaper men det finns även andra faktorer som påverkar. Har bilen ett antisladdsystem så kan det vara ett argument för att välja vinterdäck utan dubbar.

Välj vinterdäck utifrån dina körvanor

Kör du bil i ur och skur hela vintern och dessutom i en del av Sverige där det oftare är snö än inte? Då är det i regel bra att välja vinterdäck med dubbar. Annars kan du behöva byta däck för att kunna ta dig fram säkert om blixthalkan slår till. Om du däremot har möjlighet att låta bilen stå när vädret är som värst eller om du mest kör i stadstrafik är vinterdäck av friktionstyp ett bra val. På vissa gator inne storstäderna är det inte tillåtet att köra med dubbar eftersom de sliter upp partiklar som påverkar luftkvalitén negativt.

Viktiga egenskaper vid val av vinterdäck

  • Väggrepp på torr och våt asfalt – Även om vinterdäck är gjorda för att klara extra tuffa förhållande och kyla kör de flesta av oss mest på torr asfalt. Även under vintern. I södra Sverige kan regn vara vanligare än snö så våtgreppet är avgörande, även för vinterdäck. Grepp handlar om hur snabbt och säkert bilen reagerar på dina manövrar. Bra grepp innebär bland annat att bilens bromssträcka förkortas.

  • Väggrepp på snö och is – Om du kör i norra Sverige, på oplogade vägar och när det är riktigt halt är det med viktigt med vinterdäck som är optimerade för sådant väglag. 

  • Körekonomi – Hur ekonomiska däck anses vara handlar mycket om bränsleekonomi som i sin tur påverkas av däckens rullmotstånd. Att göra vinterdäck som både har lågt rullmotstånd och ett mycket bra väggrepp är en svår ekvation att få ihop. Vissa vinterdäck du hittar hos oss på Däckskiftarna imponerar dock verkligen i detta avseende.

  • Körkomfort – Däck som har lågt rullmotstånd med bibehållet grepp brukar upplevas som sköna att köra med. En annan faktor som påverkar komforten är bullernivån. Här är det relativt stor skillnad mellan olika vinterdäck. Ju högre hastighet du kör i, desto större blir skillnaden. Generellt så låter det mer om friktionsdäck än om vinterdäck med dubbar. En annan egenskap som har att göra med komfort är i vilken utsträckning däcken kompenserar för ojämnheter i vägbanan.