Datum för byte till vinterdäck

En fråga de flesta bilförare ställer sig på hösten och fram på vårkanten är när det är dags att byta däck på bilen. Frågan har dessvärre inget givet svar utan det är flera lagar och andra faktorer som avgör vad som är rätt datum för byte till vinterdäck. De flesta byter i samband med att den första snön faller och temperaturen faller under minusstrecket. Då är det väldigt hög tid att byta till vinterdäck.

 

Mellan 1 december och den 31 mars är det lag på att du ska använda vinterdäck ifall det är vinterväglag. Det är mycket viktigt att följa denna lag eftersom det helt enkelt är farligt att köra om däcken på ditt fordon inte är väl anpassade för underlaget.

 

1 december är det datum för byte till vinterdäck som gäller i hela Sverige om du inte vill riskera att bli bötfälld om blixthalkan skulle slå till. I de flesta fall är det en bra idé att du hör av dig till oss på Däckskiftarna i god tid innan detta datum. Du får inte byta till sommardäck före den 31 mars, men det betyder inte att det är just den 31 mars som du måste göra det. Många väljer att vänta lite.

 

Byt till vinterdäck när löven faller

Vad som är ett bra datum för byte till vinterdäck handlar mycket om var i Sverige du bor. I Skåne blir det inte vinterväglag lika tidigt som om du bor i Norrland. Välj ett datum för byte till vinterdäck som ger dig lite marginaler. Särskilt inför en resa är det viktigt att ta del av prognoser och att ta de säkra före det osäkra. Att köra på sommardäck när det är riktigt halt är ingen rolig upplevelse. Det innebär även att du utsätter dina medtrafikanter för en ökad risk. Tänk också på att sommardäcken börjat förlora lite i prestanda redan innan det är minusgrader ute. Det är bättre att välja ett datum för byte till vinterdäck som sammanfaller med att löven faller, än att det när snön gör det.

 

Olika regler gäller beroende på om du har dubbdäck eller friktionsdäck

Dubbdäck är sämre för miljön än vinterdäck av friktionstyp som saknar dubbar. Det beror på att det lossnar partiklar från asfalten som leder till sämre luftmiljö. Det blir extra påtagligt i städer, vilket medför att vissa gator är belagda med regler som inte tillåter bilar med dubbdäck – även om det så att säga är rätt tid för dem. Man ska helt enkelt inte köra längre än nödvändigt med däck försedda med dubbar. Den 30 september är det datum för byte till vinterdäck som gäller dubbdäck, och de får sitta på bilen till och med den 30 april. Förutsatt att det inte är vinterväglag före eller efter de datumen. Du har alltid rätt att köra med dubbdäck om det behövs för att du ska kunna framföra ditt fordon på ett säkert sätt.

 

Det är upp till dig att välja datum för byte till vinterdäck så länge du följer reglerna ovan. Det är Transportstyrelsen som äger frågan om datum för byte till vinterdäck i Sverige och som bestämt att det är dessa datum som ska gälla.

 

Vad menas egentligen med vinterväglag?

Man brukar säga att det är vinterväglag när det finns snömodd, snö, is eller frost på en del av vägen. Även om det kan tyckas vara ett ganska klart besked så kan det ändå var en tolkningsfråga om det är vinterväglag eller inte just när du kör. Om du blir stoppad på grund av att du inte har vinterdäck under bilen så är det polisen som avgör om det är vinterväglag eller inte. Vissa år kommer vintern tidigare än andra!

 

Vad händer om man kör med dubbdäck när det är förbjudet?

Om polisen ertappar dig med dubbdäck på en väg där det inte är tillåtet eller om det är för tidigt eller för sent på året riskerar du böter på 1 000 kronor. Polisen har möjlighet att istället tilldela en varning om det anses finnas förmildrande omständigheter, som om det finns risk för ett väderomslag eller att det precis varit kallare, även om det inte kan anses vara vinterväglag just när du blir stoppad.

 

En regel med vissa undantag

Det finns några få undantag från regeln om att du måste ha vinterdäck 1 december till 31 mars. De gäller om du:

 

  • Använder snökedjor istället för vinterdäck

  • Provkör en bil

  • Kör den kortaste vägen till och från bilbesiktningen

  • Om bilen bogseras till en verkstad

 

Boka tid för Däckskifte hos Däckskiftarna

Välkommen på en kopp varmt kaffe medan vi monterar vinterdäcken och ser till så att de är perfekt balanserade.

 

Att bara byta till vinterdäck räcker inte, däcken måste naturligtvis vara godkända och ha ett mönsterdjup på minst 3 mm. Fordon med en totalvikt på över 3,5 ton ska ha ett mönsterdjup på minst 5 mm. Beställ nya vinterdäck hos oss om dina gamla börjar bli utslitna.