Sommardäck

Välj bland stort utbud av billiga och prisvärda bildäck. Beställ med smidig leverans och montering till någon av våra 78 däckstationer.

Dimensioner på däck

Alla däck har en märkning på sidan som informerar om däckets dimensioner. Ett vanligt bildäck är märkt till exempel: 205 / 55 R 16. Detta betyder att däcket är 205 mm brett och att profilen (höjden på sidan av däcket) är 55 % av bredden, samt att det är avsett för en 16 tums fälg. Bokstaven R står för att det är ett radialdäck vilket i princip alla moderna däck är.

  • Bredd: Däckens bredd, i mm.
  • Profil: Däcksidans bredd multiplicerat med profilen, i procent.
  • R: Radialdäck
  • Tum: Fälgens diameter, i tum
Dack-forklaring.png

Detta gäller för sommar och vinterdäck

  • Sommardäck: Enligt svensk lag är det minsta tillåtna mönsterdjupet på sommardäck 1,6 mm.
  • Vinterdäck: Tillåten användning av dubbdäck förlängs två veckor i år på grund av Covid-19, därmed är det tillåtet att köra med dubbdäck till den 30 april. Enligt svensk lag är det minsta tillåtna mönsterdjupet på vinterdäck 3mm.
10000+ Produkter

Sommardäck

Gemensamt för sommardäck är att de är tillverkade i en hårdare typ av gummiblandning jämfört med andra däcktyper. Detta ger dig ultimata köregenskaper under sommarhalvåret, då temperaturerna är högre och vägunderlaget är fritt från snö och is. Under kallare väderförhållanden har den hårdare gummiblandning istället en sämre greppförmåga. Beroende på var man bor i Sverige så bör man vara säker på att väglaget passar för sommardäck innan man skiftar från sina vinterdäck. Det är okej att byta till sommardäck redan den 15 mars om väglaget tillåter. I enlighet med lagen är du mellan 1 april och 30 november inte längre tvungen att köra med vinterdäck, utan bör istället använda sommardäck. Om du behöver hjälp med byte av sommardäck är du hjärtligt välkommen in till någon av våra stationer.

Köp billiga sommardäck hos Däckskiftarna

Behöver du nya sommardäck? Vi erbjuder billiga sommardäck av hög kvalitet. Du kan antingen köpa sommardäck online eller se över utbudet hos din närmsta Däckskiftarna-station. Det billigaste priset blir dock inte alltid de billigaste sommarhjulen att äga. Du bör även väga in förväntad livslängd, slitage samt bränsleförbrukning för att hitta det bästa sommardäcket för dig. En sådan faktor som att däcken slits jämnt förlänger till exempel livslängden. Ett sommardäck med hög komfort kommer dessutom att ge dig en skönare körupplevelse. Hos oss hittar du stabila sommardäck både från premiummärken och billigare alternativ.

Vilka sommardäck passar till min bil?

Här på Däckskiftarna är det mycket enkelt att hitta rätt sommardäck till din bil. Du börjar med att fylla i ditt registreringsnummer på sidan så hämtas information om din bilmodell. Det matchas sedan mot vårt utbud av sommardäck och presenteras med den viktigaste informationen som märke och märkning. Det här är det lättaste sättet för att hitta rätt sommardäck till din bil. Det är viktigt att däcken har rätt storlek samt att belastnings- och hastighetsindex är anpassat efter just din bilmodell. Du kan sedan välja att sortera utbudet med fler filter utifrån vilka egenskaper som är viktiga för dig i valet av sommardäck.

Optimerad prestanda utifrån väglaget

Att ha rätt däck för årstiden är av högsta vikt både för din och andras säkerhet, men även för körprestandan. Sommardäck presterar som bäst vid temperaturer över 7 °C. Om temperaturen sjunker så förlorar gummit sin elasticitet och därmed väggreppet. Det kan innebära att bromssträckan blir längre eller att du lättare förlorar kontrollen över bilen. Sommardäck är optimerade för ett lägre rullmotstånd. Det ger dig hjul som låter mindre och sänker kostnaderna för drivmedel. Gummiblandningen i däcken gör också att du har bättre väggrepp på våta vägar för att motverka vattenplaning. Dessa egenskaper ligger i däckets mönster med skåror som transporterar bort vatten och därmed ökar säkerheten. Eftersom temperaturerna i Sverige kan variera mycket, även under de olika säsongerna, är sommardäck som är utvecklade för nordiskt klimat tillverkade med extra höga krav på säkerheten och gummits egenskaper.

Öka säkerheten med kvalitativa sommardäck

För att hitta rätt sommardäck för din bil måste du överväga vad just du behöver. En självklarhet är att personer som bor i norra Sverige jämfört med södra Sverige utsätts för olika klimat och temperaturer. Tänk även igenom vilken typ av vägar du kör på och i vilken miljö, är det mest inne i staden eller även ute på grusvägar? Hur ofta kör du bilen? Även sommardäck som inte används slits och det är viktigt att se över kvaliteten på dina däck varje gång dessa byts, så att du håller dig och dina medpassagerare säkra på vägarna.

Viktiga egenskaper vid val av sommardäck

Oavsett om du är ute efter billiga sommardäck eller sommardäck från ett premiummärke, så bör du välja däck utifrån de egenskaper som är viktiga för dig. Märkningarna av sommardäck är av EU-standard för att underlätta för konsumenter. Här är de viktigaste egenskaperna du bör se över:

Våtgrepp – Vilket våtgrepp ditt sommardäck har är en av de viktigaste faktorerna för trafiksäkerheten. Det hjälper dig att behålla kontrollen över bilen vid vattenplaning och vått underlag. Tyvärr är ju regniga somrar ganska vanliga i Sverige och därmed vått underlag. Ju bättre våtgrepp desto kortare bromssträcka, vilket med andra ord räddar liv. Våra sommardäck är försedda med ett regnmoln och en bokstav som anger hur bra våtgreppet är, där A är bästa betyget.

Väggrepp på torrt underlag – Att väggreppet är bra även på torrt underlag är givetvis en lika stor säkerhetsgaranti. Det avgör hur bra kontroll du har över bilen vid tvära kurvor eller snabba inbromsningar. Vissa sommardäck har ett specialutvecklat däckmönster för att ge dig mer kontroll och kortare bromssträckor vid just torrt underlag. Mönsterdjupet på sommardäck bör ligga på 3 mm, men försäkra dig om att det inte är mindre än 1,6 mm – då är det nämligen dags att byta till nya sommardäck!

Bullernivå – Ljudnivån när du kör med dina sommardäck mäts i decibel där ett lågt dB-värde betyder tystare däck. Bullernivån blir av extra stor vikt om du till exempel använder bilen i jobbet och spenderar många timmar i bilen varje dag, eller om du har barn som gärna vill ta en tupplur i baksätet. Dessutom bidrar du till en sänkt ljudbild i ditt närområde.

Bränsleekonomi – Sommardäck har ett lägre rullmotstånd än andra däck, och det påverkar bränsleåtgången. Ju lägre rullmotstånd desto mer ekonomisk blir din bil att köra. Även här är A det bästa betyget.

Dags att byta till sommardäck

Har temperaturerna börjat stiga och det är dags att byta till sommardäck? Visst kan det gå att fixa själv, men det är värt pengarna att låta ett proffs ta hand om däckskiftet. Vi på Däckskiftarna har många stationer runt om i landet där du får snabb hjälp att byta till sommardäck. Under bytet passar vi även på att kolla om det finns obalans i dina sommardäck. Det kan vara svårt att kolla själv, men du kommer garanterat känna av det när du kör eftersom bilen då kan skaka och dra åt sidan. Söker du ett däckhotell för dina sommardäck? När det är dags att byta från sommardäck till vinterdäck kan du lämna dem hos din station så att de är på plats nästa gång det är dags för däckskifte. Vi ser till att dina sommarhjul förvaras på bästa sätt – torrt, svalt och mörkt i ett välventilerat rum.