Balansering

Upplever du det som att bilen drar i sidled eller att det skakar mer än det borde i den? Det kan vara ett tecken på att däcken inte är balanserade. Obalanserade däck ökar slitaget på både däcken och bilen. Den vanligaste anledningen till att däck är obalanserade är att de inte monterats på rätt sätt. Det kan också bero på att ett hjul inte är helt runt. I värsta fall kan gummits kontakt med vägen försämras och det påverkar greppet och trafiksäkerheten för alla i bilen.

Statisk och dynamisk balansering

Man brukar tala om två olika typer av balansering, statisk och dynamisk. Statisk däckobalans kan innebära att hjulet studsar och att det uppstår vibrationer. Det orsakas av att hjulet består av både lätta och tunga delar och att det gör det svårare för hjulet att rulla jämnt. Dynamisk däckbalans handlar om att de båda sidorna av ett däck ska väga lika mycket. Gör de inte det kan däcket börja vobbla.
 

Fördelarna med välbalanserade däck är stora

Förutom att obalanserade däck sliter på bilens stötdämpare, däckens greppmönster och bilens fjädring – helt i onödan – så försämras däckens prestanda om de inte är balanserade på ett fackmannamässigt sätt. Moderna däck från de främsta tillverkarna svarar snabbt och precist på förarens manövrar. Balansering innebär att du ger däcken möjlighet att prestera maximalt. Det är slöseri med pengar att investera i premiumdäck om du inte samtid ser till att de är optimalt balanserade. Även relativt små obalanser kan innebära att du inte får ut allt av dina påkostade däck. 

Det är inte säkert att du själv märker att du är i behov av balansering. Låt oss på Däckskiftarna ta en titt på däcken om du vill försäkra dig om att de rullar perfekt. Återkopplingen och trafiksäkerheten försämras extra mycket om du har en lättare personbil med däck som inte är balanserade. En balansering kan medföra att du slipper byta däck i förtid. Ju tyngre ett fordon är desto mindre blir effekten av att däcken inte är perfekt balanserade.

balansering.jpg

Så märker du att däcken är i behov av balansering

I vissa fall kan du som sagt behöva experthjälp för att kunna avgöra om däcken är balanserade eller inte. Men om du känner igen ett eller flera av följande symptom är det definitivt hög tid att följa upp vad det är som inte fungerar som det ska.

  • Bilen tycks vilja dra iväg åt ena sidan när du kör den, inte minst vid kurvtagning

  • Du känner dig inte helt trygg med väghållningen

  • Skakningar uppstår när du framför bilen

  • Du upplever vibrationer i sätet eller ratten

  • Däcken verkar inte slitas på ett normalt sätt utan ojämnt

  • Du upplever det som att däcken vobblar
     

Det är framförallt vid lite högre hastigheter som det brukar bli tydligt ifall däcken är dåligt balanserade. En mycket liten obalans kan få stora konsekvenser vid hastigheter på över 100 km/h. Kör du mycket på motorväg är det extra viktigt att hjulen är i toppskick. Har du problem med framdäcken så kommer det att märkas tydligare än om det är bakdäcken som inte är balanserade. 

Vissa av de problem vi listar ovan kan också ha andra orsaker än obalanserade däck, till exempel att däcken är ojämnt slitna. Fel på hjulupphängningen eller drivlinan och skadade fälgar kan också ge dig problem som uppfattas på samma sätt som obalanserade däck. Innan en balansering av däcken genomförs bör eventuella andra problem som påverkar väghållning ha rättats till.

 

Höj komforten med balansering

En balansering sparar inte bara på däcken och bilen utan det kan också göra så att körkomforten ökar. Det blir en sak mindre att tänka på och oroa sig för eftersom du inte hela tiden, medvetet eller omedvetet, måste kompensera för, eller vara uppmärksam på bilens egenheter. Att vibrationerna minskar brukar också upplevas som väldigt skönt enligt vår erfarenhet. Vibrationerna sprider sig ofta upp i ratten och sätet och känns därför i hela kroppen. Det blir en stor positiv skillnad efter en balansering.

Balansera däcken hos Däckskiftarna

Du kan genomföra en balansering av däck på egen hand om du vet vad du gör. Det kräver dock att du ta dig igenom en procedur med ganska många steg som kräver att du är mycket noggrann. Förutom att det är bekvämt att låta oss på Däckskiftarna genomföra en balansering åt dig har vi den utrustning som krävs för att kunna göra en balansering med stor precision. Det är millimetrar det handlar om i det här fallet, särskilt om du är ute efter bästa möjliga prestanda från dina däck.

Om du låter oss genomföra en balansering behöver du inte lita på ögonmåttet utan det är en maskin som samlar in data om hur hjulet är balanserat. Den informationen ligger sedan till grund för den balansering vi genomför. Rent konkret går det till som så att vikter placeras för att kompensera eventuella obalanser. I vissa fall kan man även arbeta med att reducera vikten på ett däck vid balansering av det.

En balansering är inte en särskilt dyr eller tidskrävande insats och vi kan vanligtvis genomföra den medan du väntar. Själva kontrollen genomför vi gratis.

 

Då ska du balansera däcken

Ett bra tillfälle för att göra en balansering är när du byter till vinterdäck på hösten eller från vinterdäck till sommardäck när våren kommer. På så vis får du en regelbunden översyn av däckens balans. Oftast räcker det med att genomföra själva kontrollen. Det är mycket bättre att vara noga med detta än att vänta med att genomföra en balansering tills du fått problem med dina däck. Räkna med att ett par nya däck, som balanserats i samband med monteringen, kan behöva ytterligare en balansering innan det är dags att köpa nya.

Om du köper nya däck ska du alltid genomföra en balansering efter det att de monteras. När vi på Däckskiftarna hjälper dig med att genomföra ett däckomläggning sätter vi däcken på fälgen på ett sådant sätt att risken för obalans minimeras. Det innebär att vi inte behöver arbeta med lika mycket vikter efter kontrollen.

Med välbalanserade hjul kör du både bekvämare och säkrare!