Punkteringslagning

De flesta bilförare råkar någon gång ut för en punktering som kräver en punkteringslagning. Risken för att du ska få punktering ökar om du kör med för lågt lufttryck eller om du kör med slitna däck. Om du behöver hjälp att genomföra en punkteringslagning så är du välkommen att kontakta en expert hos oss på Däckskiftarna.

Om det är en liten punktering som gör så att däcket släpper ut luft snabbare än vanligt ska du inte låta den vara utan ta dig till en Däckskiftarna-servicestation och ta tag i det direkt. Det är ofta svårt för en lekman att bedöma om det är möjligt att genomföra en punkteringslagning eller om däcket behöver bytas ut. Låt oss ta en titt på det! Kör du på ett helt platt däck utan luft kommer det att förstöras snabbt och du är heller inte säker på vägen.

Så hittar du hålet

Ibland har man tur och hittar hålet direkt. Ser du en spik eller något annat vasst som sticker ut ut däcket så vet du var problemet är och därmed var punkteringslagningen ska göras. Precis som när du letar efter hål i ett cykeldäck kan du spraya ett bildäck med en blandning av tvål och vatten. Om däcket har bra lufttryck kommer du att se bubblor där hålet är. Om mycket av luften redan pyst ut ska du pumpa däcket i samband med detta. Det är en fördel att göra en temporär punkteringslagning så att du kan ta dig till en Däckskiftarna-servicestation och genomföra en ordentlig punkteringslagning.

Punkteringslagning i form av skademinimering

Den punkteringslagning du själv kan genomföra handlar mer om skademinimering än om att laga punkteringen så att däcket blir som nytt. En provisorisk punkteringslagning vid vägkanten kan dock genomföras på ett ganska enkelt sätt om du har tillgång till däcktätningsmedel och vet hur du använder det. Vissa bilmodeller har lagningssats med kompressor istället för ett reservdäck, det ger dig också möjlighet att göra en tillfällig punkteringslagning.

Om du inte kan genomföra en punkteringslagning på plats, direkt efter det att du råkat ut för punkteringen, bör du byta till reservhjulet så att du säkert kan köra vidare till en Däckskiftarna-servicestation.

Vad krävs för att en permanent punkteringslagning ska vara möjlig?

Om följande gäller kan det vara värt att låta oss på Däckskiftarna genomföra en punkteringslagning istället för att köpa ett nytt däck.

  • Däckets inre struktur måste vara oskadad.

  • Skadan får inte vara på däckets sidor utan på slitbanan där gummit är tjockare.

  • Hålet bör inte vara större än 6 mm.

Punkteringslagning hos Däckskiftarna

Man kan säga att det finns två metoder för punkteringslagning. Antingen lagas däcket utifrån med en veke som placeras i hålet eller så görs det inifrån med en särskild plugg efter det att en grundlig genomgång gjorts av däcket. lagning inifrån är vad tillverkarna rekommenderar och den är svår att göra på egen hand då det krävs särskild utrustning. Att laga utifrån kan du i princip göra själv men tänk på att en lagning inifrån är en enkel reparation som är billig och bara tar några minuter om du gör det på en Däckskiftarna-servicestation.