EU friktionsdäck

Är friktionsdäck bra? Europeiska friktionsdäck för mildare svenska vintrar. Köp nya dubbfria däck här.
3691 Produkter

Friktionsdäck

Ett friktionsdäck är ett godkänt vinterdäck som inte är är försett med dubbar. Det är inte olagligt att köra med friktionsdäck på sommaren men det är ingen bra idé eftersom den gummiblandning de är gjorda av är anpassad för låga temperaturer. Friktionsdäck är alltså inte samma sak som allvädersdäck, även om dessa också är utan dubbar och kan användas på vintern. Vid vinterväglag är friktionsdäck minst lika säkra som dubbdäck, så länge det inte är is på vägen. Friktionsdäck brukar också ha något lägre rullmotstånd vilket leder till mindre buller och något lägre bränslekostnader jämfört med dubbade vinterdäck.

Det är det grova däckmönstret och gummits sammansättning som gör så att friktionsdäck håller dig säker även när det är halt och snöigt på vägen. Om din högsta prioritering är däck som ger dig bästa möjliga grepp när det är blixthalka ska du välja dubbdäck, annars är faktiskt dubbfria vinterdäck ett bättre val. Friktionsdäck är gjorda av gummi som ger ännu högre friktion mot vägbanan än det gummi som dubbdäck är gjorda av. En annan fördel med dubbfria vinterdäck är att de inte sliter upp lika mycket partiklar från asfalten som dubbdäck. Friktionsdäck är lite bättre för miljön helt enkelt.

Det är lag på att du ska ha vinterdäck alternativt snökedjor när det är vinterväglag och hela perioden från 1 december till 31 mars. Dina friktionsdäck måste också ha ett godkänt mönsterdjup för att du ska få köra med dem. Vi på Däckskiftarna rekommenderar att du byter till nya friktionsdäck om mönsterdjupet på dem är mindre än 3,5 mm, även om 3 mm är den lagliga minimigränsen. Byter du lite tidigare så håller du dig säkrare på vägen och slipper riskera att behöva byta igen mitt i vintern.

Köp billiga friktionsdäck hos Däckskiftarna

Kolla in vårt utbud om det är läge att köpa nya friktionsdäck. Vi har låga priser online och säljer såväl premiumdäck med extrema egenskaper från kända märken som mycket prisvärda friktionsdäck i det lägre prissegmentet. Jämför gärna inköpspriser men var medveten om att dyrare friktionsdäck kan ha en längre förväntad livslängd och sänka dina bränslekostnader, jämfört med riktigt billiga friktionsdäck. Däckmarknaden är väldigt konkurrensutsatt och för dig som konsument innebär det att det finns en stark koppling mellan pris och kvalitet. Frågan är hur hög kvalitet du behöver och hur mycket du är beredd att betala för det.

Vilka friktionsdäck passar till min bil?

Här på hemsidan behöver du bara ange din bils registreringsnummer eller vilken bilmodell du söker däck till för att få upp en lista på vilka friktionsdäck vi har inne som passar bilen. Du kan även avgränsa sökningen om du är ute efter friktionsdäck med en viss egenskap eller en viss märkning och om du har ett tak för hur mycket (eller lite) däcken får kosta. Om du beställer friktionsdäck på annat sätt behöver du ha koll på däckens belastnings- och hastighetsindex och att dimensionerna matchar din bil.

Friktionsdäck har väldigt goda allround-egenskaper

Friktionsdäcken har blivit allt bättre de senaste åren och är nu ett bra alternativ för många svenska bilförare. De stora däckföretagen har helt enkelt valt att satsa på denna typ av däck i och med att de fått fram gummiblandningar som klarar uppgiften. Vinterdäck utan dubbar har nästan lika goda egenskaper som allvädersdäck när det är torrt och lite varmare ute och ligger inte så långt efter dubbdäck när det gäller grepp på is.

Friktionsdäck fungerar bra i stora delar av Sverige

Om du bor i södra Sverige och har möjlighet att välja kollektivtrafik eller kan samåka när det är väldigt halt ute rekommenderar vi på Däckskiftarna friktionsdäck. De är också det bästa alternativet för stadstrafik. På vissa gator i vissa städer är det förbjudet att köra med dubbdäck, även mitt i vintern alltså. Om du berörs av den typen av regler så är det ett starkt argument för att välja dubbfria vinterdäck. I Norrland är dubbdäck fortfarande det bästa valet, av förklarliga skäl. Däck med dubbar är också en trygghet när det växlar snabbt mellan värme och kyla så att det ofta blir is på vägen.

Detta ska du tänka på vid valet av friktionsdäck

Friktionsdäck kan vara ganska olika sinsemellan och vilket däck som är rätt för dig och din bil beror mycket på vilka egenskaper du tycker är de viktigaste. Samt på vad du har för budget. Att läsa däcktester är alltid bra, här är några egenskaper som brukar bedömas i tester av friktionsdäck:

  • Väggrepp på torr asfalt – Om du inte behöver köra när det är blankis ute är det viktigast att friktionsdäck har riktigt goda egenskaper under normala vinterförhållanden. Alltså när det är minusgrader och kanske snö men inte blixthalka.

  • Våtgrepp – Det svenska vinterväglaget är oberäkneligt. Ibland regnar det mer än det snöar under en vinter, framförallt i södra Sverige. Bra friktionsdäck måste kunna hantera våt asfalt och ha ett däckmönster som motverkar att du får vattenplaning.

  • Väggrepp på is – Även om du inte har för avsikt att köra bil på rena isgator kan det hända att du överraskas av underkylt regn och alla vinterdäck måste ge dig ett godkänt grepp på is. Det gäller även om de inte har dubbar så att du inte förlorar kontrollen över bilen eller får för långa bromssträckor.

  • Lågt rullmotstånd – Rullmotståndet får inte vara för lågt, då försämras greppet. Du vill dock ha så lågt rullmotstånd som möjligt med bibehållet grepp eftersom de sänker dina bränslekostnader. Lägre rullmotstånd innebär också mindre buller och är alltså bra för körkomforten.

 

När är det dags att byta till friktionsdäck?

Dubbdäck får du bara köra med 1 oktober till 15 april. En fördel med friktionsdäck är att du kan köra med dem några extra veckor på hösten och våren om du anser att det finns risk för vinterväglag. Vi på Däckskiftarna har flera däckhotell och servicestationer runt om i Sverige om du vill förvara dina vinter- och sommardäck under optimala förhållanden och dessutom få hjälp med monteringen av däcken. Då kan vi också hjälpa dig att bedöma om det är dags att köpa nya friktionsdäck eller om de du har håller en säsong till.