DÄCK.

Välj bland stort utbud av billiga och prisvärda bildäck. Välj hemleverans eller smidig leverans med montering till någon av våra 78 stationer.

Dimensioner på däck

Alla däck har en märkning på sidan som informerar om däckets dimensioner. Ett vanligt bildäck är märkt till exempel: 205 / 55 R 16. Detta betyder att däcket är 205 mm brett och att profilen (höjden på sidan av däcket) är 55 % av bredden, samt att det är avsett för en 16 tums fälg. Bokstaven R står för att det är ett radialdäck vilket i princip alla moderna däck är.

  • Bredd: Däckens bredd, i mm.
  • Profil: Däcksidans bredd multiplicerat med profilen, i procent.
  • R: Radialdäck
  • Tum: Fälgens diameter, i tum
Dack-forklaring.png

Detta gäller för sommar och vinterdäck

  • Sommardäck: Enligt svensk lag är det minsta tillåtna mönsterdjupet på sommardäck 1,6 mm.
  • Vinterdäck: Tillåten användning av dubbdäck förlängs två veckor i år på grund av Covid-19, därmed är det tillåtet att köra med dubbdäck till den 30 april. Enligt svensk lag är det minsta tillåtna mönsterdjupet på vinterdäck 3mm.
10000+ Produkter

Är det dags att köpa nya däck?

Kanske har de gamla blivit slitna eller så vill du helt enkelt ha däck med en bättre prestanda, förbättrat grepp eller däck som är tryggare. Det finns många olika typer av däck att välja mellan och även om de vid en första anblick kan se väldigt lika ut, så skiljer de sig en hel del.

För att du ska kunna välja rätt däck och få en så trygg och bra körupplevelse som möjligt behöver du ha ett flertal faktorer i åtanke. Här kommer vi att titta närmare på varför det är så viktigt att välja rätt däck, men vi kommer också att gå närmare in på storlek och hur du hittar modeller som passar just din bil. Att använda sig av så kallade "bäst i test" eller "däcktestvinnare" är ett bra alternativ för den som känner sig tveksam och som behöver råd och vägledning i sitt val. Här är det främst premiumdäck från kända tillverkare som hamnar högst upp på listan och som kammar hem vinstplatserna. När man bör satsa på däcktestvinnare varierar från person till person, men mer om detta nedan.

Varför är det så viktigt med rätt däck?

Den främsta orsaken till varför det är viktigt att välja rätt däck är helt enkelt för att du ska kunna använda dig av dem. Om du väljer en modell med dimensioner som inte passar din bil kommer de helt enkelt inte att kunna användas och du har betalat stora summor pengar i onödan. Sen finns det naturligtvis även andra aspekter som är avgörande och som ligger till grund för varför det är viktigt att välja rätt.

På vägen är det viktigt att du kan känna dig trygg och en stor del av tryggheten med ett fordon ligger i valet av däck. Här behöver du se till att du har alternativ som passar för de underlag som de ska användas på, men som också har rätt mönsterdjup, bredd, lastindex och hastighetsklassificering. Med rätt däck kan du se till att bilen har en så optimal prestanda som möjligt, men du säkerställer också en bättre bränsleeffektivitet såväl som säkerhet för dig och andra trafikanter.

Vilka däck passar just din bil?

Det finns två saker som är extra viktiga att tänka på för att du ska välja däck som passar till just din bil. Det första är dimensionerna och det andra är underlaget som du kör på. Ett vanligt misstag är att man endast utgår från däckdimensionen och bortser från underlaget helt och hållet. Vilket underlag som du vanligtvis kör på kommer vara avgörande för vilka däck som passar dig bäst. Kör du på asfalt i storstan kommer du inte vara i behov av samma typ av däck som den som kör i terräng eller åker mycket långa sträckor på motorvägen varje dag. Börja således med att fundera på underlaget och välj därefter däck som ger dig bästa väggrepp.

Det spelar ingen roll vad det är för typ av däck du väljer om de inte har rätt dimensioner och därför är det minst lika viktigt att du har koll på detta. Om du inte vet vad det är för dimensioner som bilen har kan du med fördel titta i registreringsbeviset. Här ska det finnas information om både däck såväl som fälgar. Kan du inte hitta informationen kan du alltid använda dig av en sökmotor på nätet för att se vad som gäller.

När bör man satsa på däcktestvinnare?

Däcktestvinnare har blivit ett allt mer populärt val hos den svenska befolkningen. Med hjälp av ett test från ett opartiskt företag kan du se till att hitta modeller och varumärken på däck som har presterat allra bäst. De allra flesta däck som presenteras i dessa tester är premiumdäck. Premiumdäck är, enkelt förklarat, dyrare däck som kommer från kända och populära däcktillverkare. De större och mer välkända företagen lägger ner enorma summor pengar och resurser på sin utveckling av däcken och det ger gör att de alltid håller en hög standard och kvalitet.

En hög kvalitet innebär dock oftast ett högre pris, vilken även gäller för däck som är testvinnare. Att spendera stora summor pengar på däck kan kännas onödigt när det finns billigare alternativ, men sanningen är att du kommer tjäna på det i längden. Premiumdäcken presterar inte bara bättre och ger dig en större trygghet på vägarna, utan de är också tillverkade av högkvalitativa material och har en mycket lång livslängd. Du behöver således inte byta däck lika ofta.

Då är det dags att köpa nya däck

Det är inte alltid lätt att veta när det är dags att köpa nya däck och när de gamla fortfarande håller ett tag till. För att ta reda på om dina däck fortfarande är lagliga att använda sig av rekommenderar vi att du tittar på mönsterdjupet. Är det vinterdäck som det handlar om får mönsterdjupet inte understiga 3 millimeter för personbilar och lätta fordon. Är det sommardäck är det istället ett minsta mönsterdjup på 1,6 mm, men observera att däcken redan börjar svikta vid 3 millimeter. Sommaren i Sverige kan lätt vara regnig och blöt, vilket i sin tur ger fuktiga vägar. Om vägen är våt krävs ett mönsterdjup på minst 3 millimeter för att du ska kunna få ett riktigt bra och tryggt grepp.

Ett vanligt misstag är att man stirrar sig blind på mönsterdjupet och glömmer att kontrollera däcken i sin helhet. Det är inte bara mönsterdjupet som visar om ett däck håller måttet eller inte. Kontrollera även om det finns några sprickbildningar eller om det finns några skador som kan ha orsakats. Har du svårt att veta vad som gäller och om du är i behov av nya kan du med fördel ta hjälp av en expert!