Dubbdäck

Du vet väl att du kan välja att få fälgarna levererade till en station nära dig, och få montering och skifte när du har tid?
1479 Produkter

Dubbdäck

Även om det idag finns alternativ så är det dubbdäck som gäller om säkerhet är din högsta prioritering på svenska vintervägar. Ett dubbdäck är helt enkelt ett däck som förutom ett grovt däckmönster även har piggar av metall som gör så att däcket ger bra respons på is. Dubbdäck sliter upp partiklar från vägbanan och det finns friktionsdäck som ger dig bättre komfort, grepp och bränsleekonomi på torra asfaltsvägar. Ett bra dubbdäck kommer dock ganska när i dessa avseenden samtidigt som de alltså är klart mer pålitliga om blixthalkan slår till. För många svenska bilförare är det därför ganska givet att satsa på dubbdäck.

Det är lagkrav på att du ska använda vinterdäck, med eller utan dubbar, eller möjligen snökedjor när det är vinterväglag. Dina dubbdäck får heller inte vara för slitna. Det är däckens mönsterdjup som avgör ifall du får köra med dem eller inte. Ett mönsterdjup på 3 mm är gränsen för vinterdäck om din bil inte väger mer än 3 500 kilo. Vi rekommenderar att du byter till nya dubbdäck om mönsterdjupet är under 3,5 mm annars kommer du att behöva byta en gång till under samma säsong, plus att du inte kör inte lika säkert med de gamla däcken. Se även över dubbslitaget. Ibland bryts dubbar av eller slits ner. Antalet dubbar får inte variera mer än 25 % mellan bilens fyra däck.

Köp billiga dubbdäck hos Däckskiftarna

Är det dags att byta till nya dubbdäck? Välkommen till närmsta Däckskiftarna-station. Du kan också beställa dubbdäck från oss online till väldigt förmånliga priser. Vi har ett stort urval av prisvärda dubbdäck från kända premiummärken. Vi erbjuder billiga dubbdäck som håller måttet. Ett bra pris är naturligtvis viktigt när du väljer mellan olika dubbdäck. Tänk dock på att lite mer påkostade dubbdäck kanske inte slits lika snabbt och de kan även dig lägre bränslekostnader genom att de har ett lägre rullmotstånd. En fördel med billigare dubbdäck är att du kanske har råd att byta dem lite oftare. Om du är osäker på vilka dubbdäck du ska välja kan vi givetvis ge synpunkter utifrån dina önskemål och vad du har för bil.

Vilka dubbdäck passar till min bil?

Att välja rätt dubbdäck kan vara ganska svårt eftersom du måste veta vilket hastighets- och belastningsindex de måste ha och givetvis exakt vilken storlek som gäller. Här på Däckskiftarna kan du göra det enkelt för dig och bara mata in din bils registreringsnummer eller din bilmodell för att få fram en lista med passande dubbdäck. Är du intresserad av dubbdäck i ett visst prisspann eller nya dubbdäck med någon särskild egenskap kan du använda filter och göra en mer avgränsad sökning.

Dubbarnas placering och kvalitet avgör greppet

Alla dubbdäck är gjorda i en gummiblandning som gör att de klarar lägre temperaturer än sommardäck. Att ta fram rätt blandning är en hel vetenskap och de olika tillverkarna använder olika “recept” beroende på vilka egenskaper de vill att ett dubbdäck ska ha och vad det får kosta. Däckens greppmönster tillsammans med hur dubbarna placeras och hur många de är till antalet påverkar hur säkra dubbdäcken är när det blir riktigt halt. Det påverkar dessutom hur bra egenskaper de har på barmark.

Dubbdäck är det klassiska valet på svenska vintervägar

Även om friktionsdäcken blivit bättre på senare år är det för många självklart att köra med säkra dubbdäck i Sverige. I Norrland väljer till exempel nio av tio bilägare att använda dubbdäck.

Dubbdäck eller friktionsdäck? Det är det viktigaste valet när du ska köpa nya vinterdäck. Det kan dock vara rätt stora skillnader mellan olika dubbdäck. Det är alltid bra att läsa oberoende tester av olika dubbdäck som verkar passa utifrån dina krav.

Att välja rätt dubbdäck är inte bara en fråga om vad du har för budget och vilka modeller som finns i rätt storlek till just din bil. Hur, var och när du kör kan också vara avgörande. Vissa dubbdäck är extrema när det handlar om isgrepp men kanske inte lika bränsleekonomiska som ett par dubbdäck som är mer allround.

Viktiga egenskaper vid val av dubbdäck

Här är några egenskaper som är viktiga att beakta när du väljer dubbdäck till ditt fordon. De dubbdäck vi säljer är försedda med märkningar som kan hjälpa dig att avgöra hur bra de presterar inom olika områden.

  • Väggrepp på is och snö – Om du valt dubbdäck istället för friktionsdäck eller helårsdäck så är det förmodligen för att du behöver kunna ta bilen även om det är glashalt ute. I det läget är däckens isgrepp den kanske viktigaste egenskapen. Du vill ha så kort bromssträcka och så bra respons som möjligt under tuffast möjliga förhållanden.

  • Väggrepp på torr asfalt – Bra dubbdäck ska naturligtvis ha fullt godkända egenskaper även när det handlar om grepp under goda vägförhållanden. På så sätt har du full kontroll över din bil även i högre hastigheter och i snäva kurvor.

  • Bränsleekonomi – Dubbdäck är den typ av däck som har det största rullmotståndet och det innebär att det går åt lite mer bränsle när du kör, jämfört med andra typer av däck. Du vill naturligtvis att rullmotståndet ska vara så lågt som möjligt, så länge du fortfarande har grepp i toppklass.

  • Bullernivå – När du kör med dubbdäck i lite högre hastigheter får du räkna med mer buller än om du har friktionsdäck under bilen. Det kan påverka körkomforten negativt. Här kan det vara ganska stor skillnad mellan billiga dubbdäck och premium-dubbdäck. Vad du kör för bil är också avgörande för hur du kommer att uppfatta ljudet.

 

När är det dags att byta till dubbdäck?

Du bör byta till dubbdäck när du bedömer att det finns risk för halka. Svårare än så är det inte. Du får dock inte alltid ha dubbdäck under bilen utan det är 1 oktober till 15 april som gäller. Undantaget från den regeln är om det finns risk för halka före eller efter den perioden. 

Om du är ute efter en riktigt smidig lösning kan vi på Däckskiftarna förvara dina dubbdäck på något av våra däckhotell och sedan hjälpa till med däckskiftet när det är dags att byta till eller från dubbdäck.