Snygga fälgar

Snygga fälgar med passformsgaranti till din bil när du anger ditt reg nr.

Dimensioner på fälg

  • Bredd: Fälgens bredd, i tum
  • Diameter: Fälgens diameter, i tum
  • Bultcirkel: Bultcirkel måste stämma överens med bilens bultcirkel. 
  • Inpressning (ET-mått): Mått som visar hur mycket fälgen går inåt/utåt. Finns inristat på fälgen. Ett lägre ET-mått gör att fälgarna breddar mer utåt, och ett högre mått breddar mer inåt. 
  • Navhål: Diameter av fälgens centrumhål, i mm.
Falg-forklaring.png

Fälgens diameter

Fälgens diameter anges i tum.

Falg_tum.png

Fälgens inpressning (ET-mått)

Fälgens ET-mått visar hur mycket fälgen går inåt/utåt. Finns inristat på fälgen. Ett lägre ET-mått gör att fälgarna breddar mer utåt, och ett högre mått breddar mer inåt. 

Inpressning.png

Fälgens bultcirkel

Bultcirkel måste stämma överens med bilens bultcirkel. 

Bultcirkel.png

Fälgens bredd

Fälgens bredd anges i tum.

Falg_bredd.png

Fälgens navhål

Diameter av fälgens centrumhål, i mm.

Navhål.png
10000+ Produkter

När däcken börjar bli slitna och får ett dåligt mönsterdjup är det många som väljer att köpa nya, men tyvärr glöms fälgarna ofta bort. Det finns flera orsaker till varför du kan vilja byta ut dina fälgar på bilen. Det kan t.ex. handla om att du vill ge bilen ett nytt och fräscht utseende, att du vill ändra bilens karaktär eller att de gamla fälgarna helt enkelt har gjort sitt.

Varför ska man satsa på nya fälgar?

De fälgar du har på din bil kan mycket snabbt bli smutsiga och slitna. Den smuts som bilen utsätts för kommer inte bara att sätta sig på däcken och nedre delen av plåten, utan även fälgarna kommer att behöva utstå en hel del. I takt med att tiden går kommer metallen att slitas ner och det gör även att lacken försvinner och nöts ner. Detta påverkar sällan funktionen, förutsatt att fälgarna inte blir kraftigt skadade. Däremot kan de bli fula och dra ner hela intrycket av din bil. Genom att ersätta dina gamla och slitna alternativ med ett par nya kan du ge hela bilen ett lyft och förbättra helhetsintrycket.
 

Vilka fälgar passar min bil?

Det finns flera saker som är viktiga att tänka på när du ska köpa nya fälgar och vill säkerställa att de passar din bil. Det första du ska titta på är hur många bultar som finns och hur avståndet ser ut mellan dessa. Denna information är väldigt viktigt för att du ska kunna säkerställa att de faktiskt passar. Tycker du att det är svårt att mäta och ta reda på informationen kan du använda dig av guider som finns tillgängliga på nätet. Där skriver du in information om din bil, t.ex. bilmodell och bilmärke och får därefter information om bultdiamater såväl som bultmönster, bultcirkel, bultcirkeldiamater, navhål och centrumhål, bultgäng såväl som inpressningsdjup.

Att bara lista en massa ord ger sällan en tillräckligt bra förklaring för den som är novis eller för den som aldrig har bytt fälgar tidigare. Här nedan hittar du således förklaringar på några av de ord som benämns och som du behöver ha koll på för att hitta rätt modell för dig.

Bultcirkel/bultmönster - Anger antalet bulthål såväl som avståndet mellan bulthålen

NAV - Navhål är det ord man använder sig av för att beskriva centrumhålet och dess diameter. Här är det alltså fälgens centrumhål som man talar om.

Inpressningsdjup - Inpressningsdjup kan även gå under ord som offset eller ET-mått. Inpressningsdjupet anger det avstånd som finns mellan däckets centrum (axiella) till den monteringsyta som finns vid centrumhålet.
 

Är det snyggt med konkava fälgar?

Vilken typ av färg som man tycker är snyggast och som passar den egna bilen bäst är individuellt och handlar främst om den personliga smaken. De fälgar som du tycker är snygga kanske en annan bilägare aldrig skulle vilja använda sig av - och vise versa. Något som dock har blivit mycket populärt under de senaste åren är konkava fälgar och frågar du oss är detta helt rätt i tiden. Enkelt förklarat kan man säga att konkava fälgar är fälgar som är utrustade med inåtbuktande ekrar. Ekrarna går således in i hjulhuset, istället för över. Denna typ av fälg ger bilen ett dyrt och mer exklusivt intryck, men tyvärr är det långt ifrån alla bilmodeller som kan hantera designen.
 

Hur rengör jag mina fälgar?

Ett bra sätt att få din bil att se snygg ut och förlänga livslängden på dina fälgar är att rengöra den på en regelbunden basis. Ofta räcker det med att spola av fälgarna med vatten då och då när de är smutsiga, men en mer grundlig rengöring är också viktigt.

1. Det första steget för en grundlig rengöring av dina fälgar är med hjälp av en förtvätt. Förtvätten ser till att du får bort den mesta smutsen och en bättre överblick över hur sliten fälgen är. Har du möjlighet är det alltid lättast att plocka bort fälgen för bästa rengöring.

2. I steg två är det dags för flygrostborttagning och här kan du även använda dig av en flygrostlösare för bästa effekt. Ta bort bromsdamm och se till att du torkar fälgen med flygrostlösare tills den är helt torr.

3. När den mesta rosten är borta är en kallavfettning att rekommendera för att du ska kunna lösa upp fläckar från asfalt och tjära. Kom ihåg att kallavfettning inte bör komma i kontakt med limmade balansvikter. Tvätta sedan av fälgarna och avsluta med en fälgvaxning för skyddar mot slitage och UV-strålning.
 

Vad är skillnaden mellan stål, plåt och aluminium?

Huruvida man vill använda fälgar i plåt, stål eller aluminium är oftast en smaksak, men om sanningen ska fram kommer de olika materialen också med olika egenskaper. Tittar vi t.ex. på plåtfälgar är dessa billiga i inköp och väger mer än fälgar i aluminium. Det ger dig ett bättre grepp när du ska köra på slask och snö. Denna egenskap har också stålfälgar, som därav är ett självklart val under vinterhalvåret. Aluminiumfälgar är dock mycket enkla att underhålla och har ett snyggt utseende. De är dessutom bensinsnålare, eftersom de inte vägar lika mycket.